logga, Nordens Bilder galleri nordens bilder, aktuellt


I djurens värld, Nordens Bilder

Mellan djur och människor har alltid rått ett nära förhållande präglat av dominans eller ömsesidigt beroende. Stenåldersmänniskan framställde ofta sin tids villebråd i magiska grottmålningar och i den västerländska konsten har förekomsten av djur fått symbolisera status och prestige, sociala relationer och mänskliga värderingar. Djuren tjänar ofta som en förklädnad för människan och för barn är det naturligt att identifiera sig med olika djur.
Lördagen den 9 okt 2010 öppnar Galleri Nordens Bilder på Kulturhuset Vingen i Amhult, Torslanda en höstutställning med djurtema och under rubriken I djurens värld möts konstnärerna Kimmo Hakonen, Yvonne Karlsson, Johan Lagergård och Thord Tamming, som på olika sätt och i olika tekniker berättar om djurens kraft och särart. På vernissagedagen framför koreografen och danspedagogen Mika Mörner en improviserad dans till djurbilderna i utställningen (Arr. ABF)

Utställningen pågår 9–31 oktober 2010
Vernissage lör 9 okt kl 12–16

Konstvisning sön 17 oktober kl 14

Vad säger djuren i konsten?
Föredrag/samtal/diskussion

med konstnärerna
Johan Lagergård och Kimmo Hakonen
tors 21 oktober kl 19
(Entré) (Arr. TAK)

 

 

KIMMO HAKONEN med rötter i Finland kom till Sverige som barn med sina föräldrar. Nästan färdig civilingenjör på Chalmers bytte han tekniken mot konst och började istället studera måleri och skulptur på Hovedskous målarskola i början på 90-talet. Under åren har han gjort sig känd som en kraftfull, expressiv målare, grafiker och skulptör med stora tag och rejäla format men ändå med en fin poetisk ådra. Det finska arvet har alltid varit levande och på senare år har minnen av starka vilda djur ur de stora skogarna manifesterat sig i bilder med en fundamental ren och kärv naturkänsla.
Kimmo Hakonen arbetar egentligen som en forskare i det undermedvetna med en slags redovisning från en inre värld, där minnen och känslor störtar fram utan samband.

Kimmo Hakonen, Nordens BilderYVONNE KARLSSON bosatt på Tjörn arbetade länge inom olika verksamhetsfält innan hon började sina studier vid Domens och Hovedskous målarskolor i Göteborg. Efter att ha prövat olika tekniker är det främst grafik med koppartryck, etsningar, träsnitt och blandgrafik som blivit hennes speciella uttryck i konsten. Idag blandar hon också teckning, broderi och måleri på ett säkert sätt. De många djurmotiven med särskilt fåglar fascinerar med sin säregna utstrålning. Grafiken tillkommer i den egna tryckpressen och oftast blir det monotypier eller bilder med en mycket begränsad upplaga. Det skimrar och rör sig över ytan i ganska abstrakta bilder hållna i en skala varierande jordfärger och det färdiga resultatet ser ibland ut som måleri. Strukturer, rytm och rörelse beskriver minnen av livet på landet.


YVONNE KARLSSON, Nordens BilderJOHAN LAGERGÅRD gick på Valands målarskola på 70-talet och jämsides med eget måleri i olja, akvarell och tempera arbetade han också som lärare på Hovedskous målarskola och senare under flera år var han rektor på Domens konstskola. Allt sedan studietiden har han långsamt kämpat sig tillbaka till utgångsläget, till naturen och till det mänskliga för att bättre förstå verkligheten. Han har i olika sammanhang arbetat med den geologiska tiden och samtiden, kollisionen mellan ekologi och evolution, kontinuitet mot explosion. Genom att beskriva djur-människa i ett geologiskt perspektiv vill han peka på betydelsen av det biologiska arvet och det gemensamma ursprunget. I sina bilder av djur berättar han om tidlöshet, kraft och laddning hos levande väsen, som borde stå oss mycket nära.Johan Lagergård, Nordens Bilder
THORD TAMMING välkänd skulptör bor i Vävra utanför Kungälv, där han också har en unik bronsgjutningsverkstad sedan mitten på 80-talet. Han gick på Konstindustriskolan och på Valand under 60-talet där han också senare var rektor under en period. Thord Tamming skulpterar gärna i betong och sten, men det är framför allt bronsgjutningstekniken som lockar med sitt mödosamma hantverk och sina många överraskningsmoment vid gjutningen. Han blandar ofta stora och små format och motiven är framför allt djur bl a stora tunga ardennerhästar och han njuter av att berätta om deras kraft, harmoniska vila och det sensuella i allt levande. I andra skildringar av djur kan han visa stor lekfullhet.

Thord Temming, Nordens BilderLäs om tidigare utställningar: