logga, Nordens Bilder galleri nordens bilder, aktuellt


Naturnära, Nordens Bilder

Kan man verkligen måla landskap idag? Idag när konstbegreppet tänjts ut och blivit gränsöverskridande så experimenteras det ändå alltid med konst som försöker närma sig naturen och landskapet på nya annorlunda sätt.
Lör 10 okt öppnar Galleri Nordens Bilder på Vingens kulturhus i Amhult en utställning, som under rubriken Naturnära och med konstnärerna Tore Ahnoff, olja, teckning, Becke Hinnerson, akvarell, Yvonne Eklöf, akryl, krita och Erika Jölle, keramik tar upp olika sätt att arbeta med natur och landskap.

På vernissagedagen spelar Beckes trio jazz. Arr.ABF
Utställningen pågår 10 okt–1 nov med Konstvisning – samtal i utställningen sön 18 okt
och Konstföredrag med Jim Berggren tors kväll 22 okt (Arr.TAK)

TORE AHNOFF, Göteborg, är idag en verklig nestor och en viktig länk i den västsvenska konsttraditionen. Valand, kolorismen, landskapet och ljuset har alltid varit grogrunden i hans konstnärskap och det finns en tydlig samhörighet med det kulturella stråket, som löper genom Danmark, Sydnorge och svenska västkusten.
Han studerade vid Valand 1937–43, där han under 60-talet också var föreståndare och var tidigt en mycket skicklig tecknare och grafiker, men senare kom måleriet att dominera. Med en extrem känslighet och lyhördhet förmedlar han sina intryck från västkusten och från Ölands karga ostsida. Han rör sig ofta mellan slättlandskap med öppna horisonter och trädgårdsrum med intensiv förtätad grönska. Det är ett sinnligt och doftrikt måleri med laddade färgklanger och varm nästan fransk atmosfär.

TORE AHNOFF, Nordens Bilder
Foto: Claes Jansson


YVONNE EKLÖF, bosatt i Kungälv har en egen ton och en speciell färgkänsla. Efter många år av arbetslivserfarenhet studerade hon under 90-talet vid KV Konstskola och Hovedskous Målarskola. Tidigare upplevelser har smält samman under en lång process och upplevelser av natur och hus, illusioner och dröm resulterar i bilder med ett reducerat och starkt formspråk.
Idag arbetar hon växelvis med akryl och oljefärgkritor och väljer teknik efter bildidé och berättarlust.
Naturen genomtränger allt och är ständigt närvarande i hennes bilder som ett livgivande andningshål och landskapet är utgångspunkten i måleriet. Kampen mellan färg och form är ofta gäckande eller undanglidande från ursprungstanken. Former kan flyttas och förändras och resultatet liknar ofta vid ett genomarbetat pussel.

YVONNE EKLÖF, Nordens BilderBECKE HINNERSON, Göteborg, är med sin breda begåvning en verklig kulturpersonlighet. Han målar, skriver, föreläser och spelar jazz med en stor smittande livsglädje. Efter studietiden vid Slöjdföreningen och Valands konsthögskola har han alltmer kommit att koncentrera sig på akvarellmåleri. Sedan 70-talet har vistelserna i Gammelskagen på Jylland gett honom ro att utveckla en konst, som blivit klassiskt tidlös, stillsam och klar.
I en tid med högröstade trender har Becke Hinnerson skapat en egen bildvärld att utforska och ständigt hämtat ny kraft ur det nära och välkända landskapet.
I akvarellerna flödar det nordiska ljuset över stränderna och alla detaljer är viktiga för helheten. Motivet är till synes detsamma men varje bild blir till en egen sluten värld.

BENGT  ”BECKE” HINNERSON, Nordens Bilder
ERIKA JÖLLE är keramiker och bosatt i Kungälv. På 60-talet studerade hon vid Konstfack i Stockholm men hamnade därefter på västkusten och fortsatte med olika vidareutbildningar inom keramik och keramisk skulptur. I sin verkstad i Ytterby arbetar hon med både brukskeramik och friare former i olika sorters lera och glasyrer, men gemensam är den sparsmakade enkla formgivningen samt den genomgående nordiska profilen och utstrålningen, som bygger på en stor längtan efter renhet. Hon är känd för fint drejat bruksgods, men idag arbetar hon alltmer med lerrulletekniken och grövre lera i större skulpturala former, som är inspirerade av havet, ljuset och luftens atmosfär i framför allt Sydnorges kustland.
Spelet mellan ljus–mörker och naturens renhet får ibland en nästan japansk förfining.

ERIKA JÖLLE, Nordens BilderLäs om tidigare utställningar: