logga, Nordens Bilder galleri nordens bilder, aktuellt


Starka Kvinnor, Nordens Bilder

Gerlesborgsskolan i Bohuslän har sedan 40-talet varit en viktig kulturinstitution i Västsverige.
Här har fostrats flera generationers konstnärer av vilka några också hör till svenska konsteliten.
Med vernissage lördag 4 okt på kulturhuset Vingen, Torslanda öppnar Galleri Nordens Bilder utställningen STARKA KVINNOR ur Gerlesborg med fyra konstnärer, GUNNEL JONASSON, BRITT SELANDER, CLARA SÖRNÄS och CHRISTINA ÄRLESTIG som i måleri och skulptur visar sin särart och sin samhörighet med skolan och landskapet.
Utställningen pågår 426 okt 2008 med Konstvisning
Samtal i utställningen sön 12 okt och Konstföredrag med Nina Bondeson tors 16 okt i samarbete med Torslanda Allmänna Konstförening.


GUNNEL JONASSON från Heestrand i norra Bohuslän är en konstnär med annorlunda bakgrund. Uppvuxen i en skepparfamilj har hon alltid levt nära havet med båtar, olika väder och vind i ett ständigt växlande ljus. Som barn målade hon som en besatt på allt hon kom över: påsar, kartonger eller omslagspapper. Intresset för bilder fanns där alltid slumrande, men stimulerades ytterligare i vuxen ålder genom möten i konstens värld. Periodvis har hon varvat arbete i hemmet och inom konservindustrin med kortare intensiva studier vid Gerlesborgsskolan och Hovedskous Målarskola i Göteborg.
Gunnel Jonasson arbetar främst i akryl och krita och motivvärlden skiftar starkt med landskap, stilleben, människor, djur, visioner och drömmar. Ofta bygger målningarna på sekundsnabba tidiga bildminnen, som etsat sig fast på näthinnan. Alla bilder ser så självklara och enkla ut, men ändå har hon alltid slitit med måleriet och mödosamt trevat sig fram till en lösning. Det är tyvärr bara ett fåtal bilder, som blir godkända och de är alla laddade med en märklig magi, som håller fast betraktaren. Hon vill egentligen inte berätta någonting genom bilden utan istället förmedla en viss känsla för ett exakt ögonblick, då slumpen, ljus och färger har ingett henne omvälvande upplevelser. De starkaste minnena från den tidigaste barndomen kan hon återkalla när som helst som en filmremsa.

GUNNEL JONASSON, Nordens BilderBRITT SELANDER från Lysekil och med rötter i Orusts berömda båtbyggarmiljö har under hela livet närts av det specifikt bohuslänska landskapet. Under en rad år från 70-talet studerade hon vid Gerlesborgsskolan, i Frankrike och gjorde många ovanliga studieresor till olika delar av världen, vilka på ett märkligt sätt kom att fördjupa hennes egen uppfattning av den kärva och praktfulla naturen hemmavid.
Britt Selander arbetar främst i akvarell och blandteknik och är känd för finstämda bilder av havet, staden och landskapet. På senare år har hon genomgått en intressant utveckling, som innebär ett lyssnande inåt till minnen, dofter,naturens snabba föränderlighet, ljus, glitter och blänk d v s naturens under och mirakel.
Ur detta förhållningssätt och som en syntes av intryck och upplevelser bygger hon upp bilder med spontana uttryck för stämning, ljus och atmosfär. Känslan och det starka reducerade uttrycket har idag blivit viktigare än motivet.
En ljus lätt flödighet får numera ge vika för för helare bearbetade ytor med lager på lager i mustiga färger som brunt, svart, rost, rött och gult. Trots att hennes akvareller blivit mer och mer avskalade och abstrakta, så möts betraktaren ändå av ett mäktigt ljus och en stark naturkänsla.

BRITT SELANDER, Nordens BilderSkulptör CLARA SÖRNÄS har flyttat runt i Europa och Afrika under många år men är numera bosatt i Tossene i närheten av Hunnebostrand. Hon gick bildlärarlinjen på Konstfack i Stockholm i slutet på 80-talet, fortsatte till Kunsthochschule i Berlin och vidare till Spanien och Afrika på 90-talet.
I Spanien arbetade hon med måleri i stort format, men ägnade också mycket kraft åt flamencodans och studier i spanska. Inspirerad av afrikansk konst och stamkulturer började hon skulptera huvuden och porträtt i lera, men när längtan blev för stark gav hon sig iväg till Tanzania och senare Zimbabwe för att arbeta. Hon stortrivdes vid första mötet med Afrika och stannade i fyra år, en tid som har format henne för livet. Värmen, spontaniteten, kreativiteten och livsglädjen strömmade emot henne och det var här hon lyckades hitta fram till former och uttryck, som är fulla av livskraft och energi.
Clara Sörnäs arbetar i olika typer av sten, marmor, granit, kalksten och onyx men alltid helt för hand för att locka fram en intim känsla för formen. Motiven växer fram spontant och varierar ständigt, allt från ansikten, blommor, katter, björnar till mer abstrakta former. I varje enskild skulptur försöker hon leta fram det unika i favoritstenen onyx.

CLARA SöRNäS, Nordens Bilder
CHRISTINA ÄRLESTIG från Norrland och ävja i norra Bohuslän har studerat vid båda Gerlesborgsskolorna i Stockholm och på Västkusten under 70- och 80-talet. Uppvuxen i en bondbygd innanför Umeå med breda öppna dalgångar mellan skogklädda berg innebar mötet med Bohuslän en livslång fascination över ett dramatiskt och ständigt omväxlande landskap.
Här blir det nästan ofattbart händelserikt med en utmanande rumslighet och snabba ljusförändringar i gnistrande färgkaskader.
Christina Ärlestig har ett mycket sinnligt och glädjefullt förhållande till måleriet och motivet. Hon uppfattar Bohusläns berg som helt unika, fulla av plasticitet, färg och form, som ständigt lockar och utmanar. även om hon tecknar mycket för att fånga in omedelbarheten är hon framför allt en färgkonstnär med en hängiven inställning till sitt uttrycksmedel.
Hon arbetar i akvarell och med oljefärgkritor, som hon tillverkar själv för att få rätt lyster och mjukhet i bilderna. Färgytorna lever och förmedlar känsla, doft och ljusintryck på ett nästan taktilt sätt. Under sina många resor runt om i Europa och Amerika söker hon också alltid efter nya pigment i starka, lysande färger.
Christina Ärlestig använder ett fåtal motiv ofta abstraherade. Det viktigaste är att vara närvarande, fånga in ljuset och uppfatta formen. Människor är sällsynta som motiv men finns som hemlighetsfulla spår i bilderna.

CHRISTINA ÄRLESTIG, Nordens BilderLäs om tidigare utställningar:
Kärlek till färgen 8–30 mars 2008