logga, Nordens Bilder galleri nordens bilder, aktuellt

När ljuset återvänder på våren blir också naturens alla färger fullt synliga igen och därför öppnar Galleri Nordens Bilder en ny konstutställning med rubriken Kärlek till Färgen på Kulturhuset Vingen i Amhult, Torslanda, lördag 8 mars 2008.


I olja, akvarell och glas visar utställarna BENGT JOHANSSON, GÖRAN LANTZ, EVA LINDELL och MICHAEL AHLEFELDT-LAURVIG bilder och glasskulpturer, som alla bär på rastlös energi, ett vibrerande ljus och en stark lyckokänsla över färgens möjligheter. Samtidigt pendlar de mellan kaos och ordning, harmoni och disharmoni i en sällsam blandning av lekfullhet och konstnärlig medvetenhet.
Utställningen pågår 8–30 mars med Konstvisning- samtal i utställningen sön 16 mars och kvällsföredrag tis 18 mars, då Håkan Wettre, Göteborgs Konstmuseum samtalar med konstnärerna Bengt Johansson och Göran Lantz om kärlek till färgen och lyckan att måla.

Bengt Johansson, Nordens Bilder

BENGT JOHANSSON bor i Glommen utanför Falkenberg men har sina rötter i norra Götaland, där närheten till naturen under uppväxtåren skapade en enorm minnesbank av synintryck. Han studerade vid Valands Målarskola 1970–75 under politiskt turbulenta år, men koncentrerade sig och arbetade vidare med sitt eget måleri, ibland i sin ensamhet.
I samband med en kortare utbildning hos Arne Isacsson på Gerlesborgsskolan lärde han sig också vikten av att våga vara sig själv och att arbeta med disciplin, hängivenhet och generositet mot andra. Han är en helt genuin människa och konstnär, som arbetar både föreställande och abstraherande med ett levande koloristiskt språk. Allt hämtas ur naturen, ljuset, vattnet och snön omformas till expressionistiska nästan romantiska bilder i främst olja.
Efter många års slit är det egentligen först nu som han kan frigöra sig från tekniken, börja leka med färgerna och känna verklig lycka i måleriet. Klangerna djupnar i ännu större spänning , men han letar också efter brott och disharmonier för att ”vässa” bilden. Det är ett känsligt, sinnligt och hudlöst måleri, som ständigt borrar sig djupare in i verkligheten.

Göran Lantz, Nordens Bilder

GÖRAN LANTZ bosatt utanför Ellös på norra Orust är den moderna tidens landskapsmålare. Efter utbildningen vid Valands Målarskola 1958–63 flyttade han till den sägenomspunna Morlandatrakten och han har med åren fått ett passionerat förhållande till den omgivande naturen. Havet, ängarna, bergen och de bohuslänska bondgårdarna är ständigt återkommande motiv. I olja och akvarell arbetar han i en koloristisk tradition, där penselföringen och de glödande eller hetsiga färgerna avslöjar ett känsligt, nästan febrigt förhållande till motivet.
Göran Lantz bygger upp sina bilder mycket kraftfullt och medvetet. Han rensar och skalar av för att nå fram till en ren och hållbar kärna. Med starka sugande rörelser leds vi ut övervattnet, dalgångarna och bergspassen. Både de blå och röda färgskalorna är laddade med en märklig hetta och energi. Gång på gång angriper han det traditionella omgivande landskapet för att avlocka det nya okända hemligheter. Resultatet är bilder som pulserar doftar och andas och lyckas förmedla en stark närvarokänsla.

Eva Lindell, Nordens Bilder

EVA LINDELL 1943–93 från Dalsland och Göteborg var en säregen konstnär med ett mycket personligt uttryck i målningar med skilda tekniker som akryl, akvarell och tempera. Hon var konstvetare men hade också studerat måleri vid Domens Konstskola och hann genom föra flera intressanta utställningar i Sverige och utomlands under 70- och 80-talet.
Hon var strängt fokuserad i sin ateljé och arbetade oavbrutet i ett ständigt flöde av färgvandringar. Bildytan är alltid uppdelad i prismaliknande geometriska former, som med ett oändligt tålamod fogats samman till en sluten värld. I ”Evas värld” hade allt en given plats och bildens olika delar var strängt, nästan pedantiskt ordnade. Färger, nyanser och ljus vandrar med knivskarp skärpa över bildytan och målningarna kan kopplas samman i par eller serier. De skulle kunna vara enbart dekorativa och ytliga, men de har istället en inneboende rörelse, ett märkligt suggestivt djup och en intensiv lyskraft.

MICHAEL AHLEFELDT-LAURVIG, Nordens Bilder

MICHAEL AHLEFELDT-LAURVIG är glaskonstnär med studier vid Nyckelviksskolan, Stockholm, Swansea School of Art, Wales och Glasskolan i Orrefors 1977–84. Efter utbildningen och arbete i olika hyttor driver han sedan 90-talet egen glashytta i Nädhult strax öster om Halmstad. Här kan man se glasblåsning nästan året runt och det finns dessutom utställning och försäljning av eget glas i form av skålar, fat och vaser.
Michael Ahlefeldt-Laurvigs glaskonst präglas av en kraftfull rörelse, en lekfullhet och en färgprakt med nästan självlysande partier i framför allt blått, lila och grönt som för tankarna till Venedig, Orienten och Japan. Det är en form av fritt måleri i glas, som känns både personligt och internationellt.
Han har ställt ut på ett flertal platser i Sverige, USA och Japan och finns representerad i olika offentliga sammanhang.
vernissage, Kärleken till färgen, Nordens Bilder